Sfaturi utile de la experții Centrului TERMIKA cum să alegem și să montăm corect un șemineu
Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l rețineți atunci când alegeți un șemineu și îl instalați este că sănătatea și starea de bine a familiei Dvs. depinde de calitatea șemineului și de instalarea corespunzătoare a acestuia.
Principiul funcționării unui șemineu
Grija pentru siguranța clienților este principala sarcină a personalului din cadrul Centrului de Comerț și Deservire TERMIKA.
Experții de la Centrul TERMIKA în domeniul șemineelor și al coșurilor de fum vă prezintă lista celor mai frecvente greșeli, din cauza cărora crește riscul obținerii unui rezultat negativ în urma utilizării șemineului precum căldura insuficientă, penetrare a fumului în cameră, tiraj insuficient de fum, combustie slabă etc.
1. Alegerea incorectă al șemineului
Orice proiect se începe de la alegerea puterii focarului, care trebuie să asigure locuința cu căldura suficientă în procesul exploatării acestuia cât și alegerea designului dorit care trebuie să corespundă cu modelul ales al șemineului pentru a obține rezultatul maxim dorit.
Calculul corect al puterii șemineului ține direct de rezultatul final pozitiv. Deseori, această greșeală este comisă de către vânzător sau montator din cauza lipsei de experiență profesională suficiente. Încredințați alegerea unui model de șemineu doar unui specialist.
2. Proiectarea incorectă a sistemului de evacuare a fumului
Alegerea necorespunzătoare a tipului și secțiunii transversale a sistemului de evacuare din punct de vedere izolării termice și condițiilor de temperatură sau funcționarea unui coș de circulație insuficientă duce la o funcționare deficitară a șemineului, precum și la penetrarea fumului în casă.
Coșul de fum pentru șemineu trebuie să aibă un tiraj de evacuare de 12 Pa și să fie confecționat dintr-un material rezistent la temperaturi înalte din clasa T600, cu utilizarea izolației necesare pentru a preveni încendiul în timpul funcționării.
Nu uitați că fumul este evacuat la temperaturi de la 200°C la 350°C, astfel încât izolarea corespunzătoare elimină riscul de creare a condensului, care la rândul său distruge agresiv coșul din interior.
3. Tehnologia incorectă de construcție a șemineului
Erorile de tehnologia de construcție a unui șemineu standard sau de colț pot provoca defecțiuni.
Unele dintre cele mai frecvente greșeli sunt instalarea unui coș de fum fără proiect și diagrame clare sau nerespectarea distanțelor și recomandărilor necesare indicate în manualul de utilizare.
4. Folosirea materialelor necalitative în procesul montării
Alegerea materialelor ieftine și de calitate joasă în timpul instalării și decorației șemineului duce întotdeauna la rezultate neplăcute, ceea ce crește riscul pentru familie și casă. Utilizare de vată minerală sau alte materiale chimice poate provoca reacții alergice și un miros neplăcut în locuință.
La montarea unui șemineu într-o casă specialiștii Centrului TERMIKA folosesc plăci termoizolante din vermiculită GRENAISOL, un produs 100% natural, care rezistă la temperaturi de până la 950°C, creând un efect de recuperare a căldurii de 4-5 kW.
Căldura este transmisă în încăpere nu doar de șemineu ci și de hota șemineului, care se încălzește din interiorul hotei până la 70°C. Ca rezultat avem o super hotă care conservă căldura în interior pentru un timp îndelungat.
5. Insuficiența fluxului de aer a șemineului care poate duce la supraîncălzire
Efectuarea calculului incorect al fluxului de aer necesar pentru circulație în interiorul hotei din construcția șemineului poate duce la supraîncălzirea și deteriorarea acestuia.
De obicei, aceste calcule sunt efectuate de profesioniști cu experiență în acest domeniu.
6. Asigurarea măsurilor de protecție împotriva incendiilor
Înainte de a monta un șemineu pe lemne sau peleți ar trebui să decideți ce este cel mai important pentru Dvs. și cei apropiati, să folosiți accesorii calitative, care au un raport preț-calitate bun, sau să faceți economii de bani reducând nivelul de siguranță maximă.
Deoarece sunt puse în joc bunurile materiale și sănătatea familiei Dvs., alegerea vă aparține: un șemineu improvizat sau un șemineu bine proiectat, eficient și frumos, care este instalat în conformitate cu toate normele și cerințele de protecție împotriva incendiilor.
7. Greșeli în procesul de exploatare
Este bine să rețineți că utilizarea unui șemineu montat incorect este interzisă. Cele mai frecvente greșeli sunt: utilizarea materialelor nepotrivite ca combustibil, supraîncălzirea șemineului în contradicție cu normele de securitate, montarea coșului de fum incorectă și nerespectarea cerințelor de mentenanță regulară.
Pașii corecți de montare a unui șemineu:
- Construcția din vermiculită
- Tencuirea șemineului
- Instalarea coșului de fum
4. Decorarea și testarea șemineului
Cu toate acestea, colaborând cu o companie de profil, veți evita erori și pierderi financiare suplimentare. Rețineți că, încredințând experților montarea șemineului Dvs., aveți grijă de securitatea împotriva incendiilor, de sănătatea familiei și vă protejați bunurile materiale.
Mai mult decât atât, angajații Centrului de Comerț și Deservire TERMIKA asigură întreținere preventivă pentru șemineele și sobele deja instalate.
Pentru mai multe informații despre serviciile și produsele noastre în domeniul sistemelor de încălzire eficiente din punct de vedere energetic, vă rugăm să contactați specialiștii noștri la 079 61 80 80, 079 44 71 39
sau la adresa: mun. Chișinău, str. Matei Basarab, 2/1.