Ventilarea naturală sau Sistem de Ventilare Inteligentă cu Recuperare de căldură?

Suntem siguri că casa noastră necesită o ventilare corectă și eficientă. Calitatea aerului din interior determină confortul, starea de sănătate și energia întregii familii, nivelul de umiditate precum și riscurile de apariție a mucegaiului sau a bolilor respiratorii. Vom analiza mai jos cele mai des folosite metode de ventilare.

Ventilația naturală utilizează golurile și fisurile casei, împreună cu ferestrele și alte orificii pasive (cum sunt spațiile de sub geamuri sau alte părți neizolate ale pereților externi, acoperiș sau podea), pentru a permite aerului sa se deplăseze necontrolat în locuința. De obicei, acestea sunt întâlnite în casele cu o eficiența energetică scăzută și calitatea construcției joasă. Principalul avantaj al sistemuli de ventilare naturala este costul mic pentru constructia canalelor de ventilare. Și atât. 

Dezavantaje sunt mai multe. În primul rând, ventilația naturala nu poate fi controlată, iar aerisirea locuinței nu se face uniform. De asemenea, acest sistem poate deveni deosebit de scump atunci când vine vorba de controlul temperaturii din camere. De exemplu, în timpul sezonului rece sau în condiții extreme de vânt, locuință poate deveni inconfortabilă termic și curentul de aer poate genera probleme de sănătate.

Mai mult decât atât, este posibil ca, în condiții meteorologice temperate, mai blânde, să nu fie suficientă pentru a elimina poluanții din aer. Sistemul natural de ventilare nu reușește să elimine efectiv mirosurile și să balanseze nivelul de umiditate din locuință scăzând astfel confortul climatic din încăpere.

Ventilația mecanică folosește echipamente precum ventilatoare, hote și sistemele de ventilație instalate în întreaga clădire pentru a mișca aerul în locuința. Deoarece o mare parte a locuințelor noi sunt proiectate și construite pe principii stricte de eficiența energetică, multe clădiri sunt construite ca fiind ermetice pentru a obține pierderile de căldură minimale. În timp ce acest aspect asigură economii importante generate de reducerea pierderilor de energie, adesea creează nevoia instalării de sisteme mecanice de ventilații.

Un sistem mecanic asigură o ventilare uniformă a întregii locuinței, în timp ce aerul este purificat prin utilizarea de filtre. În cazul instalațiilor mecanice, un avantaj foarte mare este acela că poți opta pentru sisteme integrate la nivelul întregii case sau pentru ventilarea unei singure camere. Mai mult, echipamentele mecanice pot fi integrate în sistemele de încălzire și răcire, cum ar fi unitățile de aer condiționat.

Sistemele de Ventilare Inteligente cu recuperare de căldură sunt obligatorii după lege în majoritatea locuințelor construite în țările europene dezvoltate, în primul rând pentru a micșora consumul pierderilor de căldură pe timp de iarna, pentru a proteja mediul înconjurător prin emisia de CO2, pentru a crea un confort absolut în casele de locuit  și alte spații cu menire socială, etc.  

Prin recuperarea de până la 95% vom genera economii la energia electrică și termică până la 50%.

1. Sistem centralizat de ventilare cu recuperare


Principalul avantaj al Sistemului de Ventilare Inteligent cu recuperare este acela că asigură o ventilație completă și omogenă în întreaga locuință, indiferent de sezon, îmbunătățind confortul în încăpere datorită schimbătorului de căldură interior.

De aceea este foarte important ca sistemul de ventilare cu recuperare sa fie proiectata și montată de instalatori profesionisti specializați în proiectarea și montarea sistemului dat, deoarece sunt nevoie de calcule precise, metodologii și procese tehnologice pentru fiecare locuință în parte. Doar la Centrul TERMIKA veți găsi specialiști în domeniu care vor satisface toate cerințele necesare unei ventilări corecte și eficiente cu recuperare.

Un alt sistem de ventilare cu recuperare promovat de Centrul TERMIKA numit  descentralizat, este o alternativa a sistemului centralizat atunci când ultimul nu poate fi montat din anumite motive tehnice sau dacă s-au finalizat lucrările de construcție și reparație. Recuperatoarele de căldură descentralizate pot fi montate cu ușurință la costuri minime în orice tip de încăpere.

2. Sistem descentralizat de ventilare cu recuperare

Mai multe informații despre servicii și produse veți primi de la experții Centrului de Comerț și Deservire TERMIKA la tel. 022 430 484; 079 61 80 80 sau puteți să ne vizitați pe adresa mun. Chișinău, str. Matei Basarab 2/1.

La Centrul Termika in luna septembrie anul curent, sa adresat un client cu problema mirosului insuportabil care vinea din demisolul  casei...
Dacă ești în căutarea unei soluții de încălzire eficiente și economice , un semineu pe lemne de la Centrul Termika este alegerea perfectă. Cu o...
La Centrul Termika, ne mândrim cu propunerea unei game variate de pompe de căldură aer apă in Chisnua sau Moldova la nivel de tara, care...
Centrul Termika te invită să descoperi lumea sobelor pe lemne si peleti moderne și eficiente , oferindu-ți o sursă sigură și ieftină de...
Centrul Termika, cu 14 ani experiență și peste 2500 seminee montate , oferă seminee de calitate premium din fonta si otel cu eficiență...